Primary Navigation

Ät hälsosamt om kvällarna

Det är rätt många som på kvällen äter det största målet med mat. Det genom att man lagar en rejäl middag. Det varierar dock från familj till familj hur man gör med kvällsmålet och vad man menar med kvällsmat. För en del är det just middag man äter i form av lagad mat. För andra är det att man äter ett par mackor eller liknande. Det kan vara bra att äta en hälsosam kvällsmat. För att äta mycket på kvällen, det är inte bra för vare sig hälsan eller vikten. Det beror på att när det blir kväll, så går energiförbrukningen ner i kroppen. Det gör att den energi man får i sig genom att äta, det sparas som fett. Under dygnets vakna timmar så förbränner man ofta dubbelt mot när man sover. Därför bör man tänka sig för när man ska äta på kvällen.

Hur bör man äta på kvällen?

Om du vill satsa på att äta en hälsosam kvällsmat, så bör sista målet på dagen vara så kolhydratfattig som möjligt. Det är så att annars kan energin även omvandlas till socker, som inte tar vägen någonstans. Det kan leda till att kroppen producerar mer insulin. Har du högt blodsocker när du ska sova, så kan det leda till olika skador och sjukdomar. Det är så klart att du inte ska gå och lägga dig hungrig, men du bör välja med omsorg det du ska stoppa i dig och inte för nära inpå läggdags.

Det kan vara bra att ha en rutin kring ditt ätande och äta minst tre timmar före läggdags. Då hinner blodsockret stabilisera sig. Om du ändå är lite sugen på kvällen, försök äta nyttigare livsmedel. Bland annat kan du 1 timme före läggdags äta saker så som kycklingfilé med broccoli, tonfisksallad gjord på tonfisk i vatten och grönsaker, omelett på ägg eller keso.