Primary Navigation

Hälsofördelar med en bra säng

Något det talas en hel del om, det är hur viktigt en bra sömn är för att man ska må bra och ha en bra hälsa. Ofta kan man se tips på nätet hur man ska göra för att få en bättre sömn, eller somna lättare och så vidare. Det som sällan nämn i dessa tips, det är sängar, hur det faktiskt är rätt viktigt att ha en man trivs med.

Faktum är att de allra flesta av oss, vi tillbringar cirka en tredjedel av livet i sängen. Av 50 levnadsår innebär det att 16 av dessa år har man varit i sin säng. Så att ha en bra säng, det är väldigt viktigt!

Bra sömn ger bra hälsa

Att sova bra är även bra för hälsan och ger hälsofördelar så som:

  • Minskad stress

  • Förbättrat minne

  • Minskade problem med smärta i nacke och/eller ryngg

  • Ökar livslängden

Det är rätt viktigt att även då och då byta ut sängen, eftersom en säng får ta emot svett och annat samt att kvalster gärna trivs där. Så byt gärna ut din säng cirka vart tionde år.

Hur vet man att en säng är bra?

Om du ska köpa en säng så är det viktigt att du väljer en som är tillräckligt stor. Särskilt om du ska dela den med en partner. Din sovstil påverkar även valet av säng samt hur hård eller mjuk madrassen bör vara. En bra säng ska ge dig bra stöd för ryggen, samt även forma sig efter din kropp. Du och din partner kan även behöva ha olika sorters madrasser, då ni sällan väger samma eller är lika långa.

Olika typer av sängar

Det finns ju idag många varianter av sängar att välja på. Det är vanliga ramsängar med ben så väl som kontinentalsäng, som ofta är högre samt har flera bottnar. Du som behöver säng som går att anpassa, du kan välja en så kallad ställbar säng, så att du kan höja och sänka både fotända och huvudända.

När du ska välja en ny säng så kan det vara bra att gå till en butik som säljer sängar. Testa att ligga i dem, på det sätt du brukar sova. Det för att känna efter hur de känns. Du kan även få goda råd kring sängval av de som säljer sängar, för de brukar ha bra koll. Ett annat tips är annars att läsa bäst i test på nätet.