Primary Navigation

Hur ska du tänka när du köper en rullstol?

Behöver du köpa en rullstol men är osäker på vilken typ du behöver och vilka egenskaper den bör ha? När det handlar om inställningar bör du titta på på följande egenskaper hos rullstolen så att du med säkerhet inte missar någon viktig aspekt:

Armstöd och benstöd är viktiga

Armstöden ska vara bekväma och mjuka utan vassa kanter. Kan de justeras uppåt och nedåt är det till stor fördel. Tänk dig in i olika situationer såsom om du åker runt på stan, sitter hemma och kollar på tv i rullstolen eller sitter vid matbordet. Den ska kunna användas i alla dessa situationer. Även benstöden är viktiga, de bör också vara justerbara både åt sidan och upp eller ned. Kan det skjutas åt sidan gör det att du lättare kan sätta dig ned och gå ur rullstolen.

Handtagen för rullstolen ska också kunna anpassas och justeras. Det gör det lättare för den som rullar din rullstol. När det kommer till hjulen, är det bra om de är avtagbara dels för att kunna byta ut dem när de går sönder men även för att lättare kunna transportera rullstolen i bilen exempelvis. Ännu bättre är om rullstolen är helt hopfällbar, det gör det ännu enklare att transportera den.

Rullstolens bredd

Olika rullstolar har olika vikt som är tillåten men också olika bredd. Bredden kan vara avgörande för att du ska kunna komma in genom dörrar i hemmet. Rullstolar är standardiserade storleksmässigt, 4 standardstorlekar har tagits fram. Dessa storlekar är 40,44, 48 eller 51 centimeter i bredd. Vilken storlek du behöver beror förstås på din kroppsbyggnad, du bör kunna sitta bekvämt i rullstolen med armarna på sidorna och känna att du har gott om plats. Tänk också på att vintertid ska du kunna ha på dig en tjock vinterjacka och ändå inte känna att det är för trångt. Eventuella extra tillbehör som finns tillgängliga är också av relevant, ekonomi rullstol är ett exempel på en bra rullstol med alla de grundläggande funktionerna.