Primary Navigation

Mental hälsa

Att hålla sinnet hälsosamt handlar om att hålla det aktivt! Detta sätter frasen “Använd hjärnan!” i ett lite annorlunda ljus. Att använda hjärnan håller nämligen sinnet friskt. Men det är inte bara hjärnan som spelar in på ditt mående. Även kroppen måste behandlas väl för att sinnet ska må bra. En frisk själ i en frisk kropp, helt enkelt.

 

Tips för att hålla sinnet ungt

Några olika sätt att hålla sinnet aktivt och hälsosamt är: Fokusera på nuet, håll hjärnan aktiv, håll kroppen aktiv, ät rätt, hantera stress och sov ordentligt

  • Att fokusera på nuet innebär att vara närvarande och ta hand om det du har i nuet. Var och en av oss har saker som vi vill förändra i våra liv, att förbättra eller ändra det på något sätt. Vad vi måste komma ihåg är skillnaden på saker vi kan ändra, och saker vi inte kan.
  • Att hålla hjärnan igång kan både ske med hjärngympa och med eftertanke. Lös kriminalgåtor eller gå på föreläsningar. Lär dig något nytt.
  • Det är knappast någon överraskning att motion håller sinnet ungt. Om det är yoga, simträning eller extremsport har inte så stor betydelse. När du andas djupt transporteras syret runt i kroppen och passerar även hjärnan.
  • Det är inte heller någon nyhet att det bidrar till din hjärnas aktivitet att du äter rätt. Här är framförallt frukosten viktig, dagens viktigaste måltid, som några vill hävda.
  • Kom ihåg att tackla stress, om den uppstår. Ett sätt är att identifiera orsaken till att du känner dig stressad. Fråga dig vad som stressar dig. Är dessa farhågor realistiska? Leder dessa tankar till ett bättre liv?
  • Tillräckligt med sömn. Det här får inte underskattas. Sömnstörningar kan leda till både försämrad hälsa och lägre levnadsålder. Har du problem med sömnen kanske du vill boka en lärorik föreläsning om sömnsvårigheter och hur man kan hantera detta.