Primary Navigation

Så kan du göra positiva förändringar för din hälsa inför hösten

Semestern börjar sakta men säkert lida mot sitt slut. Även om sommaren gör sitt bästa för att behålla greppet över kylan så börjar dagarna sakta men säkert bli längre och rutiner och vanor börjar återigen infinna sig. Efter semestern är det ofta många som känner sig sugen på att göra en hälsosam förändring.

 

Oavsett om du har börjat på din hälsoresa eller vill sätta igång med att bygga en hälsosammare livsstil så är den bästa tiden att börja alltid nu. I den här texten kommer vi att prata om hur man kan göra förändringar inom sin kost och sin hälsa. Om man känner att man vill ha extra hjälp och stöttning med detta så kan det vara ett alternativ att vända sig till https://nem.health/ för extra rådgivning.

Byt ut din kost mot hälsosammare alternativ

 

Att bara göra små förändringar i sin kost kan göra stora skillnader över det långa loppet. Det kan handla om att välja bort pommes frites och istället ta en sallad, eller välja ett hälsosammare alternativ framför fettig snabbmat. Om du har svårt att komma på hälsosamma alternativ att laga hemma så kan det vara klokt att välja en matkasse. Många företag har idag möjligheten att välja bland riktig hälsosamma alternativ som man sedan lagar till hemma, någonting som kan passa som handen i handsken för den som behöver lite extra inspiration i köket.

 

Kom ihåg att unna dig själv med jämna mellanrum

 

Bara för att man kanske väljer morotsstavar med dipp eller grönkålschips istället för sourcream and onion inför fredagsmyset så betyder inte detta att man helt och hållet ska sluta äta saker som man tycker om. Inom bodybuilding och hos professionella idrottare är begreppet “cheat day” där man helt enkelt bara äter precis det man vill. Detta kan läggas upp som man själv önskar och antingen ha en hel dag där man inte tänker på dieten över huvud taget, eller som en specifik måltid på restaurang eller med familjen. Detta kan hjälpa till att hålla motivationen kring ens diet och matplan uppe.

 

Så ser du till att din träning blir en vana

 

Ett vanligt fel som många gör när de börjar träna är att de går ut alldeles för hårt. Motivation är flyktig och det är väldigt lätt att ge sig ut och jogga eller gå till gymmet fem dagar i veckan till en början. Men när kroppen och hjärnan inte är van vid det här tempot är det väldigt lätt hänt att man blir utmattad och snabbt tappar all den motivation som fanns till en början.

 

Istället så är det bättre att fokusera på att försöka bygga vanor kring sitt tränande. Ett bra mål är att gå ut långsamt. Även om man kanske kan springa 7 kilometer till en början kan det vara klokt att börja med att springa fem kilometer tre gånger i veckan och sedan successivt öka i intensitet. Innan man vet ordet av så är träningen någonting som mer eller mindre händer av sig självt. Detta kan även öka glädjen kring att träna eftersom att det blir någonting att se fram emot istället för att