Primary Navigation

Avsvalning och förvaring av mat

Just att hantera lagad mat på rätt sätt, det förlänger dess hållbarhet. Sedan ger det även mindre matsvinn och minskar risker för matförgiftning. Om du lagar mat och inte ska äta det direkt, så bör det kylas ner snabbt, sedan förvaras i ett kylrum, kylskåp eller frysas in.

Lagad mat håller i flera dagar i ett kylskåp. En del rätter upp till en vecka. Det som avgör är kylens temperatur. En lämplig kylskåpstemperatur är 4 °C.

Tänk på att inte ställa in mängder varm mat i kylskåpet, för då höjs temperaturen i hela kylen. Det i sin tur leder till att alla kylvaror som finns där får en förkortad hållbarhet. Det bästa är att kyla ner maten snabbt före du förvarar den i kylskåp i tillsluten förpackning.

Avsvalning av tillagad mat

När det gäller mat, eller matrester som inte ska ätas direkt, de bör du kyla ner snabbt. Dels kan du låta den svalna av i rumstemperatur om du vill. Annars kan du göra ett kallt vattenbad. Det är särskilt lämpligt för mat i stora volymer. Mat i stora volymer kan även svalna av utomhus om det är några plusgrader eller kallare.

Förvaring av kylvaror

När det gäller kylvaror så ska dessa förvaras kallt. Det så att de håller så länge som möjligt samt så att de inte gör att du blir sjuk av att äta det. För att förvara dina kylvaror på ett hållbart och säkert sätt så bör du se till att ställa in kylvaror in i ett kylrum eller kylskåp så snart som möjligt. Det gäller bland annat färsk fisk, kött och mejerivaror. Matrester ska du ställa in så snart de svalnat.

Se även till så att inte dina kylvaror står framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar. Du bör även se till att undvika att förvara mat i direkt solljus.