Primary Navigation

Frukostens sockerfällor

Har du hört uttrycket att frukosten är dagens viktigaste mål? Oavsett om det stämmer eller inte så är det bra att starta dagen på bästa sätt. För att inte ge kroppen en tidig sockerchock varje morgon bör du undvika eller i alla fall minimera sockerintaget till frukosten. Vi listar vanliga sockerfällor som du bör undvika till frukost.

Frukost med mindre socker

En bra frukost är något som förser dig med lagom mycket energi så att du klarar av förmiddagen utan att bli trött eller orkeslös. Bra produkter att äta till frukost brukar vara grovt bröd, havregrynsgröt, müsli, flingor eller fullkornsvälling. Dessa bör vara osötade, alltså utan socker. Som tur är finns det

numer mängder med sockerfria alternativ, såsom exempelvis sockerfri müsli.

Sockerfälla 1 – mejeriprodukterna

En vanlig sockerfälla inom frukost är de smaksatta mejeriprodukterna. Sådana produkter kan innehålla lika mycket, eller mer socker än läsk. Det är bättre då att köpa naturell yoghurt eller filmjölk och sedan smaksätta den på egen hand med frukt, bär eller sockerfri granola. 
Sockerfälla 2 – bröd
Bröd är något många äter till frukost och många tänker då att allt mörkt bröd är nyttigt och att det är det ljusa brödet som är onyttigt. Luras dock inte av brödets färg! Faktiskt är det så att ett av Sveriges mest sålda bröd idag har lika mycket extra tillsatt socker som det finns i släta bullar. För att hitta bra bröd, utan en massa extra socker, läs innehållsförteckningen och näringsdeklarationen som finns. Du kan ha som tumregel att det ska vara max 5 gram socker per 100 gram i brödet.
Sockerfälla 3 – flingorna
Den tredje sockerfällan, det är flingorna! Idag finns det ett otal varianter av flingor, varav de allra flesta är fyllda med en massa socker. Även här är det bra att välja produkter med max 5 gram socker per 100 gram. Hos oss hittar du både flingor utan socker så väl som granola utan socker, som är ett mycket bättre alternativ.

Sockerfälla 4 – marmelad

Många av oss älskar att ha marmelad på brödet eller sylt på flingorna. Vill du ha marmelad, eller sylt, välj då sylt utan tillsatt socker och marmelad.
Hitta bra frukost utan socker
Du som vill satsa på att äta en frukost med mindre socker, du kan med fördel välja bland flera produkter för just frukost som saknar socker. Bland annat kan du hitta flingor, sylt utan socker och sockerfri granola. Alla dessa produkter har så klart en del naturligt socker i sig, men ingen av dem har tillsatt socker. Andra bra val för en sund frukost är att äta gröt eller ägg. Dessa livsmedel håller du dig dessutom mätt på ända fram till lunch. Det gör att du även kan göra nyttiga val då. Många av oss äter ju exakt samma sak till frukost. Om du då äter mycket raffinerat socker så som det är i vanliga flingor eller vitt bröd med extra söt marmelad, kan det över tid bli en hälsomässig katastrof. Gör därför dagens nyttigaste mål till din frukost!