Primary Navigation

Mat och vin – en evig vinnande kombination

Är du en person som har ett eget vinställ eller snygg vinhylla i källaren eller köket? Är du en person som gärna kombinerar maträtter tillagade med finess till ett det rätta vinet? Då kommer den här artikeln att vara intressant för dig.

Idag är det många som har en egen vin hylla hemma då de älskar vinsmaker och unnar sig ett glas gott vin på helger och avslappnande fredagskvällar. Rätt vin till rätt maträtt kan leda till en fantastisk och minnesvärd upplevelse. I nästa rubrik får du några bra tips om hur mat och vin kombineras. Läs gärna vidare!

Tips att kombinera mat och vin

Vilka är de klassiska tipsen när det kommer till mat och vinkombinationer? Här kommer några av dem:

  • Kraftig mat behöver ett kraftigt vin. Här kan faktiskt flaskan och dess form vara till stor hjälp. Knubbiga flaskor står oftast för en kraftig bordeauxsmak medans smala står för mjukare viner. Lätt regel att följa.

  • Syrligt mat behöver ett syrligt vin och söt mat behöver söt vin. Vilka smaker ligger i fokus för din utvalda maträtt? Skaldjur har en naturlig sötma i sig och därför passar dem bra till sötare vin. Att låta smaken styra valet av vin är en enkel regel att lägga på minnet.

Kan vin serveras till efterrätt?

Kan vin serveras till efterrätter? Svaret är ett ja. Vin kan serveras till allt, bara det passar med maträtten. Dessertviner är väldigt populära både i Frankrike och Italien där även efterrätterna är anpassade till den gudomliga drycken.

I Sverige är det dock vanligt att servera vin till huvudrätten och avec till efterrätten. En frisk sommarkväll passar dock vin bättre som en avslutning på en middag än konjak eller alltför söta likörer. Sommaren är den perfekta årstiden där du kan utforska vinets mångsidighet och servera den både till huvud-, och efterrätten.