Primary Navigation

Energigel kan hjälpa dig att ge energi till ett långt träningspass

Om du är en långdistanslöpare, cyklist eller någon form av uthållighetsidrottare, kanske du har hört talas om energigeler eller har funderat på att lägga till dem i din koststrategi. Du kan köpa gel hos Pure Power Sport. Men först ska vi förklara närmare vad det är.

Vad är energigeler?

Energigeler är kolhydratrika geler som ger energi till träning. De är avsedda för vuxna och är gjorda av en blandning av sockerarter, oftast maltodextrin och fruktos.

De flesta energigeler kommer i paket på 40 eller 60 gram, vilket gör dem bekväma att konsumera under en långdistanshändelse. De flesta energigeler har varken fett, fibrer eller protein – så din kropp smälter dem snabbt.

Varför använda energigeler?

Löpare, simmare, cyklister eller någon som tränar i mer än 60 minuter måste fylla sin kropp tillräckligt för att få det bästa träningspasset. Detta är viktigt för när du tränar tar din kropp av de kolhydrater som lagras i dina muskler. Den tillgängliga delen av dessa är dock begränsat.

Forskning visar att intag av kolhydrater under träning som varar längre än en timme förbättrar metabolisk respons och atletisk prestation och förhindrar utarmning av glykogen.

Vilka försiktighetsåtgärder behöver jag ta med energigeler?

Energigeléer innehåller en koncentrerad mängd socker, så att ta dem för snabbt kan orsaka magbesvär. För att förhindra detta, skölj ner din energigel med vatten.

Även om energigel ger nödvändigt bränsle, kom ihåg att det som fungerar för en idrottare kanske inte fungerar för en annan. Varje löpare absorberar och bearbetar kolhydrater i olika takt. En person kan känna effekten inom tre minuter, medan andra kan ta upp till 15 minuter.

Tänk också på att om du är en uthållighetsidrottare som tränar för tävling, måste du utarbeta en bränslestrategi och införliva den i din träningsrutin innan tävlingsdagen.

Så ät geler medan du tränar och konsumera dem med intervaller som liknar dina planer för loppet. Din kropp kommer att lära sig att hålla denna rutin aktivt medan du springer och du kommer att smälta gelerna lättare.