Primary Navigation

Balanserad motion mycket viktigt för hälsan över livet

Alla vet att motion är väldigt viktigt för att man ska kunna hålla sig vid god vigör under hela livet. De allra flesta har också någorlunda god koll på vad motion innebär, att det är att man rör på kroppen på något strukturerat sätt.

En del personer satsar på gansak raffinerade former av motion och de låna pengar direkt för att köpa utrustning för denna motionsform, klicka här för mer information om lån till motionsutrustning, medan andra personer tar det lite lugnare med utrustningen och istället satsar på motionsformer som man kan utföra med bara sin egen kropp som belastning och kanske i naturen med trevligt sällskap vid sidan om en. Nedan ska vi gå igenom lite mer vad som är långsiktiga respektive mindre långsiktiga former av motion.

Exempel på långsiktiga motionsformer

Det finns förstås extremt många olika motionsformer att välja mellan. De former av motion som får mest uppmärksamhet är ofta de som är mest spektakulära. Det handlar om bergsbestigning, extreme maraton, mountainbike, forspaddling, alpin skidåkning med mera. Flera av dessa sporter är dock faktiskt inte riktigt så uthålliga motionsformer som utövarna gärna vill tro. Det samma gäller för en mängd lagsporter som är väldigt vanliga, som till exempel fotboll, handboll med flera.

Anledningen till att dessa motionsformer inte är så uthålliga är att de kan skada kroppen. Man riskerar att bryta ben, slita ut muskler, knän med mera och detta kan med stigande ålder leda till hälsoproblem som i värsta fall kan leda till att man inte kan motionera överhuvudtaget.

Tänk på följande när du motionerar

Tänk på detta när det gäller motion:

  • Kan du utöva denna aktivitet dagligen utan att det medför skador?

  • Har du råd att utöva denna aktivitet dagligen hela livet ut?

  • Spelar vädret, årstiden och platsen roll för om du kan utöva aktiviteten?