Primary Navigation

Firmapresent – vad ska du ge?

Det är inte alltid så lätt. Du står där med en av dina duktiga medarbetare som har gjort något extra, kanske medarbetaren som ska gå på pension eller kanske  det är dags för julklappen – vad ska du ge som present?

Vi är nog många som har varit med om det, att få den där ljusstaken i julklapp från firman, men handen på hjärtat, hur roligt är det? Ibland kan man också få lov att välja själv kanske 5-10 förutbestämda presenter. Ibland kan man hitta något som passar men en hel del gånger är det presenter som inte passar in i ens hem eller som man inte har någon användning utav. Tänk personligt, ge en bronsskulptur till den konstintresserade eller kanske någon typ av sportutrustning till den sportintresserade.

 

Dags att tänka annorlunda:

 

Står du som chef för x antal medarbetare så försök tänka på hur du kan göra presenten mer personlig. Det blir mycket bättre mottaget. Starta med att formulera ett personligt brev. Tänk efter om medarbetaren har gjort något speciellt under året som du har lagt märke till. Ta med detta i ditt lyckönskningsbrev. Alla medarbetare tycker om en chef som lägger märke till ens insatser. Tycker du att det kan vara svårt att formulera dig? Alliera dig med HR-avdelningen eller marknadsföringsavdelningen. Ofta finns det specialister i dessa avdelningar som är vana vid att formulera sig tydligt på ett intressant och lättläst sätt.

Vissa medarbetare kanske tycker om att dyrka sport. Se om du kan få tag i en present som passar till just denna person. Exempel på detta kan vara alltifrån ett par fotbollsskydd, fotbollsströmpor, tennispannband till ridhandskar för den hästintresserade. Andra kanske är mer konstintresserade och då kan det vara lite klurigare för det kan vara ett dyrt intresse. Här finns det möjlighet för att ge ett presentkort och mottagaren kan själv toppa upp med ett passande belopp. Du kanske har en medarbetare som är väldigt filmintresserad och då kan ett presentkort till att se en film på en speciellt utvald biograf vara ett bra val. Så finns det såklart vinintresserade medarbetare. Detta är dock inte möjligt att ge bort i Sverige som gåva till sina anställda. Tänk på detta innan du börjar inhandla denna typ av presenter. Sen finns det medarbetare som verkligen behöver ta det lugnt och slappna av under semestern. Då kan ett presentkort till en spa-avdelning vara ett fint alternativ, gärna med möjlighet för att välja behandling själv.

Tänk på att du kan ge medarbetarpresenter upp till ett visst belopp och därefter ska det beskattas. Det är inget som dina medarbetare uppskattar.

Tänker du personligt är detta något som dina medarbetare med garanti kommer att komma ihåg dig för. De kommer inte ihåg designljusstaken som alla andra också fick. Att lägga extra tid på att tänka igenom en passande present är något du med garanti får tillbaka senare i form av en glad medarbetare. Det är visst bara att komma igång med att leta!