Primary Navigation

Hur fungerar laserbehandlingar?

Laserns alla olika användningsområden är svåra att kartlägga. Det kan nästan kännas konstigt att man använder laser till så många olika saker, och att det kan fungera på så många olika sätt. Visst använder man laser inom industri, teknik och produktion, men laser används ju också, som du säkert har hört, inom skönhetsindustrin. Det finns mängder med laserbehandlingar som  fungerar på olika sätt för din hud. Lasern kan användas för att strama åt, sudda ut, täcka över och jämna till hudområden, och därför har laserbehandlingar snabbt blivit populära. Är du nyfiken och vill veta mer? Då har du kommit rätt!

Vad är laser?

Laser är enfärgade ljusstrålar som antingen kan vara konstant eller pulserende. Beroende på vilken typ av laser man väljer kan man alltså välja att använda den inom en rad olika områden. En laserstråle kan vara farlig om den är skarp, men den kan alltså också användas för goda effekter, både på och inuti kroppen. Lasern man brukar använda i laserbehandlingar kallas för rubinlaser och har en kort våglängd på 694,3 nanometer.

Denna laser används för att bleka bort tatueringar och födelsemärken. Under behandlingar med laser omvandlas ljuset till värme, och det är värmen som kan användas till att bränna bort vissa celltyper som antingen redan har dött eller som du alltså helt enkelt vill bli av med. Eftersom fel doser laser kan vara skadligt är det alltså viktigt att du går till en professionell skönhetsterapeut som har rätt kunskap och utrustning för din behandling. Läs mer här om rekommenderade terapeuter.

Så fungerar det

Det finns alltså ett brett utbud av olika laserbehandlingar att välja mellan, vilka har olika effekt på din kropp. Det vanligaste är att bleka bort ärr och tatueringar med laser, eller att ta bort födelsemärken och leverfläckar. Du kan också gå djupare in i huden med laser för att ta bort döende hudceller och ge plats åt nya, fräscha celler. Effekten blir en uppstramning eller en föryngring av huden. Det finns också laserterapier vilka sägs ta bort smärta och inflammation, men detta är ännu inte en vetenskapligt belagd metod. Laser kan också användas för att bränna sönder hårsäckarna och därmed ta bort oönskad behåring.

Eftersom behandlingen är definitiv, man tar bort och dödar celler i kroppen, vilket gör att nya celler oftast tar deras plats. Därmed får man alltså bort hår, tatueringar och leverfläckar permanent. Vad gäller uppstramning eller föryngring är det lite annorlunda. De nya cellerna kommer ju så småningom också att bli gamla, och huden kommer återigen att se äldre ut. En sådan behandling kan du därför behöva upprepa om du vill se yngre ut under en längre tid. Stress och dålig kost är två faktorer som påverkar hudens åldrande och försämrar resultatet av en behandling.

Sist men inte minst – visst är det en kostnad att göra laserbehandlingar. Du kanske inte behöver låna pengar, men det är bra att ha ett sparande hos en bank för att kunna lägga undan pengar till sådana här behandlingar. Räkna med flera tusenlappar i kostnad för en grundläggande behandling.