Primary Navigation

Inläggssulor hälsporre

Hälsporre är ett fenomen som gör att du får ont under hälen. I hålfoten på undersidan foten finns det en sena som ger foten stöd när du rör dig. Vid överbelastning av den senan kan du få ont i foten – särskilt under hälen. Fenomenet kallas för hälsporre för att skadan gör att det ser ut som om du fått en sporre – en sådan som används av ryttare och sitter på deras stövlar och används för att kontrollera hästen – på baksidan av hälen. Hälsporre kan uppstå för att du använt felaktiga skor, skor som saknat iläggssulor hälsporre.

 

Hälsporren kan orsaka smärta eunder hälen eller på sidan av hälen vid rörelse som till exempel när du promenerar, joggar eller springer men smärtan kan ofta lägga sig efter att du vilat en stund.

 

Problemet sitter inte i själva hälen utan i det fäste som håller hälsenan på plats och tyvärr är det så att får man inte behandling kan problemen förvärras och finnas kvar i många år. Med rätt sulor, speciella inläggssulor, kan du dock både behandla och förebygga hälsporre. Om du är oförsiktig och inte använder rätt inläggssulor kan problemen med hälsporre snabbt komma tillbaka igen.

 

Det första du ska göra om du får problem som påminner om vad vi ovan beskrivit om hälsporre är att du ska se över dina skor och då särskilt de sulor som du använder. Du måste ha bra stötdämpning i skorna för att undvika hälsporre och du måste försöka hitta rätt inläggssulor som kan behandla och förebygga de problem med hälen som kan orsaka hälsporre. Det är viktigt att du är försiktig och vilar fötterna innan du skaffat rätt sulor. Fram till dess att du skaffat bra sulor som dämpar stötarna när du sätter ned fötterna bör du undvika att promenera, jogga eller springa. Som motion kan du istället cykla eller simma till dess att du skaffat dina inläggssulor.

 

När du väl skaffat rätt sulor gäller det att du är försiktig när du börjar röra på dig igen. Börka med att promenera lite försiktigt och öka sedan promenadernas längd steg för steg till dess att du känner att smärtan har försvunnit helt och hållet.

 

När du känner att hälen fungerar som den ska igen och smärtan försvunnit är det viktigt att du inte glömmer bort varför problemen uppstod från första början. Problemen uppstod antagligen för att du inte hade rätt skor och att du inte hade inläggssulor i dessa skor. Det gäller alltså för dig att kontinuerligt förnya dina sulor och alltid vara vaksam på att problemen kan återkomma om du inte har rätt sulor. Detta är viktigt att komma ihåg också när du köper nya skor.

 

Om du inte skaffar rätt inläggssulor kan problemen med hälsporre förvärras till den grad att du måste göra ett kirurgiskt ingrepp för att komma tillrätta med problemen men ett sådant ingrepp kan göra hälen känslig för andra skador och rent generellt är det aldrig bra att skära i kroppen, oavsett av vilken anledning det är.