Primary Navigation

Inte alla barn vaknar när de ska

Ofta är det ett problem som finns i familjen. Kissar man i sängen på natten är det en stor chans att en moster eller annan när släktning haft samma problem. Det är viktigt att komma ihåg att ingen gör detta med flit. Det kan tyckas vara en självklarhet, men det kan ändå vara värt att hålla i bakhuvudet. Tålamodet kan tryta när man återigen väckts mitt i natten av en liten parvel vars säng – igen – är genomblöt. Det här är inte kul för någon. Av någon anledning känner barnet inte att blåsan är full och de måste vakna. Ibland drömmer de att de är på toaletten och ska kissa, bara för att vakna i en genomblöt säng. Igen. Man kan börja må dåligt av detta, och även börja fundera på om det är något fel på en. Som förälder kan oron också lägga sig tungt över en.

Vad kan man göra?

Den goda nyheten är att man oftast växer ifrån detta. Oftast är det inte något fysiskt eller psykiskt fel. Det kan vara så enkelt so matt man bara sover väldigt tungt. Det kan ändå var en idé att prata med en läkare, så man kan säkerställa att det som man tror, och allt är ok. urininkontinens kan vara tecken på något annat. Läkaren kommer att ställa en del frågor, som självklart måste besvaras sanningsenligt. Läkaren gör även en fysisk undersökning, och frågar efter ett urinprov.

Under tiden man väntar på att det hela ska gå över, kan man undersöka möjligheten för olika sorters skyddslakan, eller ännu hellre underkläder som skyddar. Dessa kan användas som pyjamasbyxor och bidra till att hela familjen kan sova ostört. Riktigt mycket kan vara vunnet om man får sova ostört en hel natt. Man vaknar färdigutvilad och plötsligt kommer man ihåg att även detta går över.