Primary Navigation

Jäs ditt eget vin

Om du har mycket frukt och bär i din trädgård, så kan det vara smart att göra eget vin av det. Det är inte så svårt att göra det själv. Det du behöver ha för att göra eget vin, det är frukt eller bär samt att du även behöver ha socker, jäst, jästnärsalt, vinsvavla, enzym och vatten. Du behöver även ha jäshink, vinjäst, hävert, jäsrör och sockermätare. Sedan kan det vara bra att även satsa på vinflaskor, vinetiketter, vinkork

Utrustning och vinjäst

Den utrustning du behöver ha, så som behållare för jäsning samt jäst, jästnärsalt och så vidare, det finns på till exempelvis Bryggbolaget. Det går använda olika jäst, som torrgäst, flytande jäst, specialjäst som Saccharomyces Cervisie.

Jäsningsprocessen i sig går att göra på olika sätt. Det går till och med jäsa utan att tillsätta jäst. Då kallas det för spontanjäsning. Det är då bären och frukten som själva omvandlar fruktsockret till alkohol.

Vinjäst är dock bra att satsa på om du vill få till rätt jäsning direkt. Du kan först så att säga ta död på den naturliga jäsningen med vinsvavla innan du tillsätter köpt vinjäst för att vara säker på att få en kontrollerad jäsning.

Satsa på rätt utrustning och tillbehör

Om du vill göra eget vin hemma, eller kanske testa att brygga öl, så är det ju bra att skaffa all utrustning du behöver ha för detta. Om du besöker Bryggbolaget så har dessa allt du kan tänka dig inom bryggning. Det gör att du enkelt kan få tag på det du behöver för att göra vin, öl, cider och annat. Så varför inte testa att göra själv hemma, så slipper du att handla på systemet. Att göra eget vin och öl är roligt och så smakar det godare med hemmagjort. Satsa gärna även på att göra egna, fina etiketter att ha på flaskorna.