Primary Navigation

Kreditkort utan UC

Du har säkerligen hört talas om lån utan UC, det har blivit allt vanligare i och med sms lån. Men har du någonsin hört talas om kreditkort utan UC? Existerar detta egentligen eller är det endast en myt? I den här artikeln reds begreppen ut!

Vad innebär UC?

När en kreditupplysning tas hos UC finns du sedan i deras register. Vilket innebär att alla banker, långivare och kortutgivare därmed har tillgång till din kreditupplysning. Det är alltså en omöjlighet att göra som en anonym person. Flera upplysningar kan påverka din kreditvärdighet negativt.

På grund av detta ansöker fler och fler personer om kreditkort utan UC. Samt att de flesta väljer att låna utan UC.

Varför leder flera UC till sämre kreditvärdighet?

Om du gör flera låneansökningar eller kreditkorts ansökningar på kort tid får du sämre kreditvärdighet hos UC. Detta på grund av att bankerna inte vet om du har accepterat låneerbjudanden och kreditkort.

Om du för exempel ansöker om sju olika kreditkort under en kort tid vet inte den sjunde aktören om du redan har sex olika kreditkort. Och på grund av detta kan du antingen få väldigt hög ränta eller helt enkelt nekas ett kreditkort.

Kreditkort med endast en UC

De stora aktörerna som erbjuder kreditkort tar alltid ut en UC. Och endast en UC påverkar inte din kreditvärdighet särskilt mycket.

Tyvärr är de större aktörerna de som erbjuder bäst villkor och bonus för dig som kund. Om du är ute efter ett kreditkort av speciella skäl och vet med dig att du kommer att använda samma kreditkort i flera år framöver kan det vara värt det att ta en UC.

Kreditkort utan UC

Tyvärr existerar inte kreditkort utan UC, utan du som kund måste svälja den delen av att ansöka om ett kreditkort. Eftersom en UC krävs av konsumentkreditlagen kan inte aktörerna påverka detta utan en UC måste helt enkelt göras. Men som sagt påverkar inte endast en UC dig särskilt mycket negativt. Och ställer därmed inte problem för dig i framtiden om du vill teckna ett abonnemang eller köpa en lägenhet.

Anledningen till att just UC används för kreditupplysningar är på grund av samarbetet mellan kreditföretag och kortföretag. Det finns nämligen andra att vända sig till för en kreditupplysning men UC är det allra vanligaste.

Alternativ till kreditkort

Det finns inget identiskt alternativ att vända dig till om du är ute efter just ett kreditkort eller bonuskort. Men det finns andra typer av kort och lån som liknar funktionerna ett kreditkort har. Men utan att en UC behövs göras vid ansökan.

Debitkort

Det som egentligen skiljer ett debitkort från ett kreditkort är avsaknaden av kredit. Med ett debitkort måste du själv se till att det alltid finns pengar på kortet att handla för. Och om du har koll på din ekonomi är det inte svårt gjort.

Med ett debitkort kan du även ta del av försäkringar, bonus och cashback som kreditkort erbjuder. Det är därför ett väldigt smart alternativ för dig som endast vill åt bonus och andra fördelar.

Kontokredit

En kontokredit innebär att du från ett beviljat kreditkonto gör uttag när du själv behöver det. Sedan betalar du endast ränta på den summa du använder. Samt att summan måste betalas tillbaka varje månad precis som för ett kreditkort. Detta är faktiskt det närmaste du kan komma ett kreditkort utan UC.

Men tyvärr får du inte ta del av försäkringar, bonus och cashback som ett kreditkort erbjuder. Och dessutom får du inget kort att använda dig av.

Experterna menar på att det är bättre att gå för ett kreditkort om du har möjlighet. Eftersom endast en UC inte kommer att påverka dig negativt i framtiden.