Primary Navigation

Lider du av mjälleksem?

Mjälleksem, det är något som kan drabba vem som helst. Det är en form av hudsjukdom som många svenskar kan lida av, i högre eller mindre grad. De flesta har koll på att man kan ha mjäll i hårbotten, men mjälleksem ses även som mjäll ögonbryn, mjäll i ögonfransar, i panna samt att det även kan dyka upp på bröst, rygg, navel och i ljumskarna. Ofta är mjällen små och ljusa eller så är de gula och lätt oljiga. En av orsakerna bakom detta är en form av svamp, som lever i huden.

Vad är mjälleksem?

Mjälleksem är något som kan orsaka klåda, hud som fjällar samt att det även kan ge en rodnad. Detta eksem uppstår på olika områden, främst de som har många talgkörtlar. Det är därför det är vanligt att få mjäll och mjälleksem i hårbotten, i ansiktet, på ryggen, på bröstet samt i hudveck.

Mjälleksem heter även seborroiskt eksem. Mjällen kan vara gula och oljiga eller torra och vita. Huden under mjällen kan vara röd av rodnader. Ofta börjar detta eksem som mjäll i hårbotten. Sedan kan rodnad och klåda uppstå. Mjäll är ett tecken just på att du kan drabbats av mjälleksem.

Vad kan man göra mot mjälleksem?

Det är inte det lättaste att förebygga att få det. Men vet du med dig att du har en oljig hud, som ofta är en orsak till att man drabbas samt är en bra tillväxtmiljö, så kan du se till att du dagligen tvättar med tvål och vatten. Om det är i hårbotten du drabbats, så ser du det oftast genom att du har mjäll. Du kan med fördel då använda dig av ett svamphämmande mjällschampo.

Det finns även en del huskurer som sägs vara bra mot det. Bland annat sägs äppelcidervinäger bara bra, då det återställer pH-balansen i din hårbotten. Då minskas tillväxten av den jästliknande svamp som är det som orsakar mjäll. Du kan då blanda 1/4 kopp äppelcidervinäger med 1/4 kopp vatten, sedan hälla det i sprayflaska och spraya på håret och i hårbotten. Se till att linda en handduk runt huvudet och låt verka i minst 15 minuter. Detta görs 1–2 gånger per vecka.