Primary Navigation

Så drabbas du av bullrig miljö

Det är väl känt hur frustrerande det kan vara att spendera längre perioder av tid i bullriga och stökiga miljöer. Men faktum är att våra kroppar påverkas betydligt mer än vad många tror, lyckligtvis finns det dock sätt att sänka ljudnivån drastiskt.

De flesta är väl bekanta med den utmattning som går att känna efter att till exempel ha besökt ett sportevenemang, en konsert eller gjort en långresa. Detta beror givetvis inte endast på alla nya synintryck som våra hjärnor måste processa, även hörselintrycken spelar en minst lika stor roll. Att vistas för mycket i bullriga miljöer påverkar nämligen vår nivå av stress på ett stort sätt och leder dessutom ofta till att människor drabbas av sömnsvårigheter.

I skolor har detta problem varit känt under en längre tid och vissa åtgärder har också gjorts en del platser sedan det allt tydligare visades hur elevernas resultat påverkades av den bullriga miljön. Men även arbetsplatser på många håll brottas med att hålla ljudnivån nere på en rimlig nivå.

Flera lösningar att välja bland
För att skapa en effektivare arbetsmiljö finns det flera åtgärder som erbjuds av bland andra fadeceilings.se när det gäller akustiken. En relativt enkel lösning är att montera in ljudabsorbenter i väggar och tak. Detta hindrar ljud från kollegor och maskiner att studsa från väggarna och ut i luften igen. Istället absorberas ljudvågorna av materialet och resultatet i ljudnivån blir tydligt. För lika mycket tid som vi spenderar på att göra våra egna hem och våra kontor så fina som möjligt med inredningsdetaljer bör vi spendera på att skapa en så trivsam ljudmiljö som möjligt.

För detta gör nämligen inte bara att vår hälsa förbättras stort, det gör oss även mer effektiva i skolan och på jobbet och gör att vi känner oss betydligt mer utvilade när det är dags för dagens viktigaste aktivitet – umgås med familjen.