Primary Navigation

Ta körkort på Trafikskola i Sollentuna

Är det dags att ta körkort? Då har du lite olika alternativ hur du kan göra det. Du kan till exempelvis välja att köra via en trafikskola Sollentuna, eller en trafikskola Sundbyberg så väl som att köra privat. Det finns även intensivkurser att gå. Oavsett vad som passar dig, så är vägen till körkortet ungefär densamma. Du ska övningsköra, lära dit trafikregler och annan teori så väl som göra halkbanan och mycket mer.

Vad ska man börja med?

För att du ska kunna övningsköra samt göra din uppkörning, så måste du ha ett körkortstillstånd. Detta ansöker du om hos Transportstyrelsen. Ansökan prövas utifrån personliga och medicinska krav. Du ska även göra ett syntest hos optiker som sedan skickas med ansökan. Det brukar ta mellan 2 och 4 veckor att få körkortstillståndet.

När du väl fått ditt körkortstillstånd så kan du börja övningsköra, med trafikskola eller privat, eller kombinera dem båda.

Privat eller trafikskola?

Det ena uteslutet inte det andra. Det kan vara en fördel att köra både med en trafikskola och privat. Dock är det så att den person du ska köra privat med, han eller hon ska tillsammans med dig gå en så kallad handledarkurs, eller introduktionskurs. Just att köra så mycket du bara kan, är bra att göra. du bör minst köra en gång per vecka, gärna mer. Ju mer du kör, desto snabbare lär du dig att hantera bilen.

Du bör även se till att plugga teori samtidigt som du övningskör. Du bör ju ha koll på alla trafikregler när du kör Plugga teori är alltså inte bara för att klara provet, utan för att få rätt kunskaper för att bli en bra bilförare.

Riskutbildningar

Något som alla måste göra som en del i att ta sitt körkort är att genomgå riskettan och risktvåan. Dessa två riskutbildningar är obligatoriska. Första delen handlar om olika risker i trafiken. Det är bland annat om risker med trötthet, alkohol, droger och andra beteenden som kan utgöra risk i trafik.

Del två är även känd som halkbanan. Syftet med denna del är att du ska få testa på samt lära dig hur man hanterar riskfyllda situationer och hur man manövrerar på halt underlag. Det är även andra delar som kan ingå, som att få testa att hänga upp och ner i en bil.

Dags för proven

Om du går på trafikskola så brukar läraren där tala om för dig när han eller hon anser dig vara redo för att göra de två proven. Det är ett teoriprov där dina trafikkunskaper testat. Du får då 70 frågor och du måste svara rätt på minst 52 av dem för att du ska få godkänt. Du ska även genomföra ett förarprov, eller uppkörning. Du får då åka med en kontrollant under cirka 50 minuter för att visa upp dina körkunskaper.

Om du inte blir godkänd på ett av proven, så har du rätt att göra om det. Blir du godkänd på båda, så innebär det att du har ditt körkort. Du får lov att köra med den lapp du får, fram tills ditt plastkort är klart. Det brukar ta 5 dagar att tillverka det och skickas sedan ut till dig. Du har alltid 2 års prövotid på körkortet. Om det blir indraget under denna period så innebär det att du måste göra om ditt körprov.