Hela 99% av svenska ungdomar anger att de använder Internet varje dag. Det betyder att de spenderar viss tid online och tittar på videos, söker efter information eller är inne på sociala medier. Enligt senaste statistik spenderar 40% av ungdomarna mer än 7 timmar online per dag och över 40% anses vara beroende av sina mobiltelefoner.
Något som sker i samband med ungdomarnas närvaro på nätet är den utökade nätmobbningen. Följderna av den är allvarliga och kan leda till depression och ångest. Mer om barns säkerhet online kan du läsa här.
Oroande statistik
Tyvärr bevittnar vi en negativ tendens när det kommer till ungdomar som utsätts för nätmobbning. Statistiken är oroande, inte bara för Sverige utan även i världsperspektiv. Så här ser det ut idag:
-
6 av 10 ungdomar har någon gång utsatts för nätmobbning
-
Över 50% har blivit mobbade på Instagram
-
Personliga påhopp är den vanligaste typen av mobbning på nätet
-
Flickor tenderar att löpa större risk för falsk ryktesspridning.
Som det nämndes tidigare kan följderna av nätmobbning vara allvarliga. Var fjärde ungdom uppger sig ha haft självmordstankar efter att ha varit mobbat.
Åtgärder som föräldrar kan ta
Vad kan föräldrar göra om deras barn utsätts eller har utsatts för nätmobbning? Först och främst bör man prata med barnet för att försöka förstå mobbningsskalan. Ta tid och prata. Om barnet är villigt och vill dela med sig innehållet som sårat honom eller henne titta gärna på det. Diskutera situationen i lugn och ro. Man ska absolut inte anfalla eller skylla ungdomen utan ska helst sätta in sig i situationen. Om mobbningen har pågått en lägre tid kan det vara en bra idé att uppsöka en psykolog och kanske blockera sociala mediekontona där mobbningen har pågått. Att ta en paus från internet kan vara väldigt nyttigt även om det kan kännas svårt i början. Förståelse, lyhördhet och kärlek är lösningen till sådana typer av problem.