Primary Navigation

Vad är ett snabblån?

Du kanske har sett att det finns så kallade snabblån att ansöka om? Snabblån är egentligen bara ett begrepp för ett blancolån. Anledningen att det kallas för snabblån, det handlar oftast om dess utbetalningstider. Dock är det så att snabblån precis som sms lån och andra mindre lån, de har en hög ränta och en kort återbetalningstid. Vill du läsa mer om olika lån och jämföra dem, så kan du göra det via Swiftbanker.

När det gäller snabblån, så är dessa lån sällan på över 10 000 kronor, även om undantag så klart finns. Men det vanligaste är att de ligger på mellan 2000–10 000 kronor. Löptiden brukar vara kort, på 30–90 dagar. Ett snabblån är allt som oftast det som kallas högkostnadskredit. Det är det då lånet har en effektiv ränta på 30 procent eller mer.

En annan sak med snabblån, det är att det oftast är ett så kallat lån utan UC. Det innebär att kreditupplysningen sker via andra aktörer som Bisnode eller Creditsafe. Fördelen med det är att då påverkas inte ditt kreditbetyg.

När passar det att ta ett snabblån?

Är det så att du annars har en ganska stabil ekonomi samt att du vet med dit att du snabbt kan betala tillbaka så är det helt ok att ta ett snabblån.

Exempel på situationer där det kan vara smart med ett snabblån:

När du råkar ut för en oförutsedd ekonomisk händelse så som att kylen eller frysen går sönder, eller att du bitit av en tand och måste akut till tandläkaren, eller att bilen rasat och måste lagas för att du ska kunna ta dig till jobbet.

När du har planer på att köpa något, som innan löning kommer ut på rea eller har ett oemotståndligt pris. Det gäller då bara att du betalar tillbaka lånet direkt när du får lön för att det ska vara lönsamt.

När ska man inte ta ett snabblån?

Om det är så att du kan ta ett annat lån så som ett privatlån, eller att du kan få låna av en släkting till det du behöver, då är det bättre att göra det än att ta ett snabblån. Du bör inte heller ta ett snabblån om du inte klarar av att betala tillbaka dem så snabbt som det måste. Du ska heller inte ta ett snabblån för att betala av ett annat snabblån med.

Vad ska jag tänka på innan jag tar ett snabblån?

Du bör tänka till före du ansöker om ett snabblån. Fundera på om det verkligen är så att du behöver låna just nu. Kanske du har möjlighet att vänta tills du får lön eller att du kan låna av en vän eller ta ett privatlån istället.

Om du ändå väljer att ansöka om ett snabblån, se till att jämföra de olika alternativ som finns, kolla då särskilt på den effektiva räntan, samt var säker på att du kan betala tillbaka det. Annars kan du få extra kostnader helt i onödan.