Primary Navigation

Vad är ett snabblån?

Begreppet snabblån är något som påträffas relativt ofta. Vad betyder det och vilka för-, och nackdelar finns det i samband med snabblån? Läs gärna vidare. Inlägget kan vara intressant för dig som gärna vill veta mer om ämnet.

Snabblån som namnet självt antyder är ett lån vars utlåningsprocess kan vara kortare jämfört med andra typer av lån. Många av snabblånen kan du ansöka för via mobilen. Du blir beviljad antingen samma dag eller nästa arbetsdag, beroende på långivare. De flesta aktörer på marknaden skickar all dokumentation per mejl som du skriver under med ditt BankID. Snabblån är oftast relativt låga lånebelopp, jämfört med bolån till exempel där summorna kan nå upp till flera tusen kronor. Sådana typer av lån passar kunder som är i akut behov av pengar. I en del av fallen handlar om låntagare som befinner sig i en svår ekonomisk situation.

Snabblån har en del andra benämningar. Några exempel är smslån, telefonlån, mikrolån eller korttids krediter. Tänk på att alla dessa låneprodukter tillhör egentligen samma grupp. Avbetalningstiden kan skiljas olika låntagare emellan, men oftast ligger den upp till 30 dagar.

Några fördelar med att ta ett snabblån

Efter att vi nu berättade lite allmänt om vad ett snabblån är blickar vi mot dess fördelar. Vilka är dem? Här kommer några av de vanligaste och mest diskuterade:

  • Snabblån passar dig bra om du behöver pengar akut
  • Pengarna finns på ditt bankkonto relativt snabb efter att du ansökt om ett lån
  • I en del av fallen behöver du inte uppvisa eller bevisa någon årlig inkomst – med andra ord passar snabblån dig som kanske är arbetssökande eller har ett deltidsjobb med lägre månatlig inkomst.

Tänk på att du alltid behöver betala tillbaka ditt snabblån i tid. Som det nämndes tidigare brukar den ligga på en månad eller 30 dagar. Med andra ord har du en relativt kort tid på dig att samla pengarna och betala tillbaka tillsammans med ackumulerad ränta. Har du svårighet att betala, rekommenderar vi att du kontaktar långivaren i god tid för att diskutera dina möjligheter till en förlängning av den ursprungliga avbetalningstiden. Ifall du som kund inte lyckas betala tillbaka i tid är förseningsavgifterna väldigt höga. Du riskerar även att hamna hos Inkasso.

Vilka är nackdelarna?

Finns det några nackdelar med snabblån och smslån? Ja, det gör det faktiskt. Som det förklarades i tidigare stycke måste du betala tillbaka lånet relativt snabbt, något som ger dessa typer av lån en negativ klang.

Dock måste det understrykas att den största nackdelen med dessa lån är deras kostnad. Räntesatserna är betydligt högre jämfört med vanliga konsument eller blancolån som svenska banker erbjuder. Här menar vi att räntan är flera gånger högre. Vad betyder det? Jo, oftast betyder det att du som kund måste betala ett högt pris för ditt lån i form av ackumulerad ränta. I många fall tillkommer det även andra typer av kostnader och avgifter. Med andra ord är det inte enbart räntan som inkluderas i slutsumman varje kund måste betala. Där ingår det också avgifter om sådana förekommer.