Primary Navigation

Vad kostar det att få en LEI-kod och varför behöver jag det?

Har du hört talas om detta med LEI-kod och funderar på om det är något du behöver? Du kanske även undrar över LEI kod kostnad? LEI står för Legal Entity Identifier. Denna kod är helt enkelt ett identifikationsnummer som är unikt samt globalt och det används för att kunna identifiera olika parter på rätt sätt. Den som handlar med derivat, alltså värdepapper av olika slag, måste ha en sådan här kod.

De som utfärdar LEI-koder är olika företag, som alla certifierats för det av GLEIF. GLEIF står för Global Legal Entity Identifier Foundation och de är en stiftelse utan vinstintresse. Denna stiftelse styr som styr det globala LEI-systemet GLEIS (Global Legal Entity Identifier System).

Det är sedan 3 januari 2018 obligatoriskt med LEI-kod om man är en juridisk person som handlar med värdepapper. Om du har ett svenskt företag som handlar med aktier, ja då måste du ha en LEI-kod.

Hur gör jag för att skaffa en LEI-kod?

När du ska skaffar en LEI-kod så bör du kontakta en certifierad utfärdare av koder. Alltså en LOU. Det står för Local Operating Unit. En sådan utfärdare är auktoriserad av GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation).

Viktigt att välja rätt leverantör av LEI-kod

Om du behöver en LEI-kod, se till att du väljer rätt sorts leverantör av detta. Det för att allt ska gå rätt till samt för att du ska få bra rådgivning och support. Dessvärre finns det idag många som säger sig utfärda dessa koder, utan att vara certifierade för det. Du bör undvika att registrera en LEI-kod hos någon som inte är certifierad, för det kan leda till problem.

Vad kostar en LEI-kod?

En LEI-kod gäller alltid ett år. Vad LEI kod kostnad är, det beror på hos vem du väljer att utfärda den. Det kan alltså variera i pris, beroende på vem du vänder dig till. Tänk på att du måste förnya koden varje år och då åter igen betala för det. Oftast kostar det samma pris att förnya som att köpa en helt ny kod.