Primary Navigation

Din puls avslöjar din generella hälsa

Pulsen är ett av de bästa sätten att bedöma din form på. Ju lägre vilopuls du har desto bättre mår ditt hjärta. Den ideella nivån är en vilopuls på mellan 60 och 100 slag i minuten. Vissa sportutövare på elitnivå kan ha en vilopuls ända ner till 40 slag i minuten.

När du tränar slår hjärtat fortare för att kunna leverera syre och näring med blodet. Dina muskler behöver detta för att kunna jobba på. Du kan mao. även använda pulsen för att mäta hur hårt du tränar. Det är dock inte så enkelt som att ju högre puls ju hårdare tränar jag. Även om det stämmer så ligger det lite mera i det.

Använd en aktivitetsklocka

Om du precis börjat träna är det nog lite I tidigaste laget att börja titta på pulsen. Du kan använda dig av aktivitetsklockor när du ska komma igång, och se dina framsteg på andra nivåer. Så småningom kan det dock vara en stor hjälp att förstå hur kunskap om din puls kan hjälpa dig att fokusera målmedvetet på din träning. Det kan vara detta som hjälper dig att uppnå dina långsiktiga träningsmål. Din puls kan nämligen besvara frågan om din träning är effektiv eller inte. För att veta detta, måste du först känna till din max puls.

En väldigt simpel metod för detta är att subtrahera din ålder från 220. Självklart är detta inte en exakt vetenskap, det är andra faktorer än ålder som spelar in här, men mellan tummen och pekfingret kan det ge en bra indikation. Är du 34 år, tar du 220 minus 34 och landar på 186 slag i minuten som maxpuls. Har du en aktivitetsklocka med pulsmätare, kan du nu hålla ett vaket öga på hur nära din puls kommer din maxpuls under träningen. Ju närmare max, desto effektivare träning. Lycka till.