Primary Navigation

Köp av husvagn – några tips

Sommaren är på ingång i Sverige. Att med hela familjen åka runt med en husvagn i landet och stanna på lämplig campingplats är ett bra tips inför semestern – det är både roligt och lärorikt. Är du inte en erfaren campare eller har semestrat med husvagn förut och vill testa på kan det vara svårt att veta vart man ska börja. Om man inte har en husvagn, ska man då köpa en ny eller begagnad? Eller är det bättre att hyra? Nedan reder vi några av frågetecknen.

Fråga dig själv: vilka behov har jag?

Några saker att tänka på innan du köper en husvagn, vare sig det är en ny eller begagnad, är att ställa sig själva några frågor. Var vill du resa och hur länge tänker du vara borta? Tänker du dig att vara borta en helg då och då eller planerar du längre äventyr i flera veckor? Kommer du köra runt på motorväg eller även på mindre slingriga vägar? Fundera på syftet med husvagnen innan du slår till.

Att kolla efter på husvagnen

Skriv ner på papper och notera när du tittar på husvagnen vad som är fördelar och nackdelar med respektive modell. Ta med ett måttband för att mäta storleken på husvagn – både på insidan och utsidan. Kontrollera även underredet på husvagnen för eventuella skador – detta gäller speciellt om du köper en begagnad husvagn. Kontrollera också fuktnivån på husvagnen. Fukt är ett vanligt problem med husvagnar, vilket kan leda till dyra reparationer och en förstörd semester.

En husvagn har alltid en taklucka

I taket på husvagnen sitter alltid en taklucka. Takluckan släpper in ljus på dagen och fungerar som ventilation. En del moderna eller takluckor ger även ventilation även när taklucka är stängd så kallad tvångsventilation. Det ger bättre luft och miljö i husvagnen. En taklucka husvagn kan enkelt köpas online till din befintliga husvagn om den skulle gå sönder.