Primary Navigation

MAM – fördelar med namnnappar

Att låta spädbarn suga på en napp är väldigt omdiskuterat. En del föräldrar vill absolut inte använda sig av en napp medans andra inte kan klara sig utan. Vilka är egentligen fördelarna med att använda en napp från början?

Här går vi igenom för- och nackdelarna för att göra valet lite enklare för dig som är förälder.

Minskad risk för plötslig spädbarnsdöd

Den allra största fördelen med att låta ett spädbarn suga på en napp när hen ska sova är att det minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Det är egentligen ingen som vet varför men en förklaring tros vara att när barnet suger på nappen så sväljer hen ner slem och fortsätter på så sätt att andas.

En annan förklaring kan vara att ett barn som sover med en napp vaknar lättare än ett barn som sover utan.

Håll koll på materialet

Det finns flera olika sorters nappar på marknaden. Vad du bör se efter när du väljer en napp är materialet. Även om latex är ett väldigt vanligt material kan spädbarn få en allergisk reaktion mot materialet. I de här fallen är det bättre att välja silikon, även om det är ett lite hårdare material.

Bra design – varför inte en napp med namn?

När det kommer till designen påverkar den inte spädbarnet på något sätt. Du som förälder kan fritt välja bland olika roliga designer som finns på marknaden. En design som är väldigt populär är namnnappar.

På till exempel MAM kan du hitta namnnappar från flera olika märken och i flera olika designer. Klicka dig vidare här för att välja en namnnapp ur marknadens största utbud.

Underlättar för både barn och förälder

Att låta ett barn spädbarn suga på napp underlättar i flera olika situationer.

  • Barnet kan bli tröstad av andra då bröstet inte behövs lika mycket

  • Mamman får möjlighet att vila ifred en stund

  • Det blir oftast lättare för barnet att somna på egen hand i sängen

  • Insomningstiden kan förkortas