Primary Navigation

Nya trender inom växtbelysning

Alla vet att växter behöver solljus för att leva. Växtblad “andas in” koldioxid, absorberar vatten från marken och använder energi från solen för att skapa den mat de behöver och “andas ut” syre. Även om processen är mycket mer komplicerad, finns det en sak som är säker, ljus är viktigt. Utan rätt belysning kan växter inte utföra just de processer de behöver för att överleva. Vissa växter har mer specifika växtbehov än andra och därför kan inte kaktusar och calathea behandlas på samma sätt. Vi berättar mer om de senaste trenderna inom växtbelysning.

Ingen växtlampa är den andra lik

Ingen växt är den andra lik men det gäller även växtlampor. Det finns en mängd olika varianter och det finns nya trender inom växtbelysning hela tiden. Många lampor är listade som odlingslampor men ger lite för lite värdefullt ljus till dina växter. Vanliga glödlampor är designade för att lysa upp våra hem, men har kanske inte det där ljusspektrum som växter faktiskt kan använda. När du väljer en lampa, leta efter de som är speciellt utformade för växter. LED är ett utomordentligt alternativ med dess milda och breda ljusspektrum.

Estetik

De goda nyheterna med odlingslampor är att de senaste åren har även estetik kommit in i bilden. Att förse dina växter med extra belysning innebär inte längre att du lägger till långa lysrörsbelysningar ovanför fönstret i din matsal. Istället finns det smarta och kreativa sätt att ge ljus åt dina växter samtidigt som du framhäver din stil. Dessutom kan du till och med byta ut dina befintliga glödlampor mot LED-lampor som inte bara ger rätt belysningsspektrum utan som knappt ser annorlunda ut än vanliga glödlampor. Vissa belysningsarmaturer och lampor kommer med timers, vilket hjälper dina växter att växa även när du glömmer att tända ljuset. Tänk på att vissa färger på ljusspektrumet är bättre för olika typer av växttillväxt.