För att komma igång med att ta körkort och lära dig att köra behöver du följa några grundläggande steg och skaffa viss utrustning. Du behöver även fundera på om du ska köra via trafikskola Järfälla eller om du ska köra privat med handledare, eller kombinera de båda.
Oavsett hur du tänkt lära dig köra, så måste du börja med att ansöka om körkortstillstånd. Det gör du hos Transportstyrelsen. Du ska även göra ett syntest. Du kan göra det hos valfri optiker, som sedan skickar in resultatet till Transportstyrelsen.
Hitta trafikskola eller handledare
Om du vill ta körkort via trafikskola, leta runt och gör research på trafikskolor i ditt område. Läs recensioner och jämför också priser och kursutbud. När du hittat en du gillar, kontakta dem för att få information om deras kurser, tider och priser.
Ska du använda dig av en handledare, så måste du hitta en person som är minst 24 år och som har haft körkort i minst fem av de senaste tio åren. Sedan måste ni båda gå en introduktionsutbildning, även kallad handledarkurs, som är giltig i fem år.
Teori och praktisk körning
Oavsett om du kör privat eller via en trafikskola så bör du dels gå en teorikurs, dels köra mycket bil. Via trafikskolan kan du få dels en teorikurs, dels boka in så många körlektioner du tycker du behöver ha. Kör du privat så gäller det att du och din handledare kör mycket. Sedan även att du bokar in en kurs med teori.
Riskettan och risktvåan
Du måste även genomföra två riskutbildningar. Dels är det riskettan som är en teoretisk kurs om riskbeteenden i trafiken, dels risktvåan, även kallad halkkörning, där du får praktisk träning i att hantera riskfyllda situationer.
Utrustning du kan behöva
Om du kör privat så finns det en del utrustning du kan behöva, så som körkortsboken, som är en bok som innehåller all teori du behöver kunna. Det kan även vara bra att ha övningsprov online. Satsa gärna även på att ha en körjournal, där du kan hålla reda på dina körlektioner och vad du har övat på. Att också satsa på extra sidospeglar för handledaren är bra då det ökar säkerheten under övningskörningen.