Primary Navigation

Utrusta dig med ett verktyg för logiskt tänkande

Finns det något du kan göra om du vill utveckla ditt logiska tänkande? Det gör det faktiskt. Du kan bland annat läsa böcker eller försöka lösa matematiska problem och logiska kedjor som hittas i gamla matteböcker. Ett annat sätt är att spela. Ja, du läste rätt. Du kan spela och utveckla din logik på en och samma gång. Vissa former av spel är ett utmärkt verktyg för ditt logiska tänkande. Den självklara följdfrågan är vilka typer av spel bidrar till det? Rubiks kub, schack, domino och scrabble är bara några få exempel. Är du sugen på att dyka in på djupet i Rubiks kub och dess invecklingar så kan du titta lite närmare på utbudet som företaget qiyi står för. Qiyi Mofangge är nämligen en av de största tillverkarna av speedcubes. Lite mer om just Rubik och hans uppfinning finner du i nästa avsnitt.

Det är givetvis upp till dig vilket spel du väljer för att kicka igång tankarna i rätt riktning där logik och kunskap sammansvetsas i ett.

Rubiks kub och dess variationer

Mellan 1975 – 1977 patenterades ett tredimensionellt designat pussel av den ungerska professorn Ernő Rubik. Den är kubformad och döpt efter sin uppfinnare. Det tog flera veckor för professorn själv att lösa pusslet. Idag har över 400 miljoner exemplar sålts världen över. Originalmodellen är fyrkantig med en 3×3 storlek och 54 rutor. Tack vare Internet finns det massvis med sätt att lära sig lösa Rubiks kub. Ett exempel är YouTube där du hittar olika videos som visar varierade lösningar och tillvägagångssätt. Med andra ord kan du utan större problem lära dig Rubiks kub. Pusslet har visat sig vara ett bra verktyg för att utveckla logiskt tänkande.

Vilka är pusslets variationer? Det finns större storlekar såsom 4×4 eller 5×5 som utmärker sig med sin högre svårighetsgrad. Speedcubes finns också i olika varianter där flersidiga pussel får dig att tänka lite till. Hur duktig och snabb vill du bli? Bestäm dig hur långt du vill gå och skaffa en speedcub eller vanlig Rubiks kub för att öva.

Fördelarna med att kunna tänka logiskt

Som sagt finns det en hel del spel som kan leda till att du lättare kan tänka logiskt. Varför bör du tänka logiskt och vilka är fördelarna med det? Vardagen innehåller en del livsuppgifter vars lösning ligger just i logiken. Vad inkluderar dessa uppgifter? Till exempel planering av din fritid, ditt personliga liv, kontorsstunder eller arbetsschema. Att kunna koppla samman alla bitar till en smidig helhet är absolut inte lätt men med hjälp av logiken kan du skapa ett tillfredsställande livsmönster.

Att tänka logiskt betyder bland annat att du grundar dina beslut på observationer och fakta som oftast leder till ett mer positivt resultat. Att kunna fokusera på seriösa aspekter, på helheten istället för oväsentliga detaljer är grundläggande för det logiska tänkandet och även lösningen på viktiga livsproblem och situationer. Logik ger oss möjligheten att prioritera rätt och se vardagen på ett neutralt sätt. Ett logiskt tänkande leder till bättre och mer välgrundade beslut och är därför bra att behärska.