Primary Navigation

Vill du testa förgyllning?

Förgyllning, det är ett namn för att täcka ett föremål med ett tunt lager av guld. Detta är ett gammalt hantverk som funnits sedan lång tid tillbaka. Man har bland annat hittat föremål från gamla Egypten med förgyllningar. Att förgylla något går bra att göra själv, så väl som att lämna in till någon som har det som yrke. Om du vill göra det på egen hand, läsa här för att hitta bra produkter t.ex resin. Det går att förgylla med metallpulver, som då passar för guldimitation så väl som att använda dig av äkta bladguld.

Så här förgyller du föremål

Se till så att du har rätt sorts material hemma för att kunna förgylla. Om du använder bladguld gäller det även ha en häftgrund, så att det fäster. Vanligt lim fungerar oftast inte. Bladguld kostar en del pengar, så att du är beredd på det. Oftast kommer det i bokform som innehåller ett visst antal blad. Det är inte så svårt att förgylla, men det gäller att ha tålamod, då det är mycket pilligt. Du kan börja med att måla med förgyllningsfärg. Sedan lägga på häftgrunden.

Därefter är det dags att börja lägga på bladguldet. Du lägger då på arket med guldsidan neråt. Ta sedan en torr och mjuk pensel för att stryka över, så att guldet släpper och sätter sig på föremålet. Fortsätt sedan bit för bit. Ha inte för bråttom utan var noga att allt guld släpper inom sina områden. Se till att överlappa arken med varandra, så att du får ett jämnt resultat. När du fått på allt, borsta försiktigt bort löst guld. Efter detta så ska allt torka och det i runt 4 timmar. Efter det an du måla ett lager med fernissa över det förgyllda. Det är bra att välja en variant som är oljebaserad. Den ska torka och sedan gör du ett lager med fernissa till.